IDGB.org - Om ekonomi

Hem

Utvalda artiklar

Jämför smslån

Bra att veta om bilförsäkringar

Om man är på jakt efter en ny bil och funderar på vilken bilförsäkring man ska teckna så kan det vara intressant att veta vad som skiljer bilförsäkringarna åt samt vad för sorts skador de täcker.

För tillfället har vi tre bilförsäkringar i Sverige, Trafikförsäkringen samt halv och helförsäkringen. Trafikförsäkringen är obligatorisk och täcker tredje partens skador då man är vållande till olyckan. Om man av någon anledning inte skulle teckna någon bilförsäkring så registreras man automatiskt till Trafikförsäkringsföreningen som tar ut en avgift för varje dag bilen är oförsäkrad. Denna avgift är betydligt högre än den försäkringspremie man betalar när man är försäkrad så därför finns det ingen anledning att inte försäkra sin bil.

Halvförsäkringen inkluderar Trafikförsäkringen men täcker även skador som uppstår av brand, glasskador och maskinskador. Försäkringen ger även rättligt skydd vid tvist samt ersättning vid stöld och ger även tillgång till bärgning. Dock täcker den inte vagnskador där man själv är vållande, för det krävs det en helförsäkring.

Helförsäkringen inkluderar halvförsäkringen men täcker även vagnsskador och vandalisering av fordonet. Det finns även en del tilläggsförsäkringar att komplettera med för ett ökat skydd. Eftersom dessa kan skilja mellan olika försäkringsbolag är det enklast att ta kontakt med respektive försäkringsbolag för att ta reda på vilka som finns tillgängliga hos dem.

När det kommer till att välja försäkringsbolag finns det flera aspekter att ta hänsyn till men eftersom de flesta försäkringsbolagen erbjuder likvärdiga bilförsäkringar så är priset oftast en central faktor . Och för att hitta det bästa priset på bilförsäkringar kan man ta hjälp av en jämförelsesida online som listar olika försäkringsbolag samt vilka priser de har.